Etusivu  
19.05.2024
Päävalikko
Etusivu
Uutiset
Etsi
Kysymyksiä & Vastauksia
Dokumentit
Kirjautuminen
Mihin minun yritykseni tälläista tarvitsee? PDF Tulosta Sähköposti
Kirjoittanut Secora Ky - Ari Arokoski   
19.07.2007

Otsikon mukainen kysymys on aika usein ensimmäinen esille tuleva asia.

Vastauksena tähän kysymykseen kerron pienen tarinan, joka on tosi. Tuttavani työskenteli alihankintana urakoita tekevässä yrityksessä, ja tässä on asioita jotka tulivat esille keskusteluissamme.

Ensin hieman perustietoja. Kyseessä on pieni, alle 20 työntekijän metallialan yritys, joka tekee alihankintatyötä. Kaikki alihankitaprojektit ovat urakoita, eli niillä on kiinteä hinta, jonka yritys velottaa asiakkaalta.

Koska kyseessä on kiinteähintainen urakka, nähdään asia yleensä siten, että työaikaa on turha kirjata. Siinä tapauksessa monesti ajatellaan myös niin, että työajan seuranta voidaan unohtaa koska myös työntekijöiden kanssa on sovittu kiinteä urakkahinta.

Tässä tapauksessa ei ole niin, vaan urakat ovat kiinteähintaisia, mutta alihankkija maksaa palkan työntekijöille työtuntien perusteella. Tuttavani kertoi, että nämä urakat olivat yleensä n. 2 viikon mittaisia "keikkoja". Tuntilaput täytettiin aina perjantaisin ja erittäin usein tehdyt tunnit "muistettiin" hieman yläkanttiin. Eli jokaiselle viikolle tuli 5 - 10 tuntia enemmän töitä kuin oikeasti oli tehty. Tämähän on tietenkin laitonta ja Suomalaisten moraali ei pitäisi sallia tälläistä. Tätä kuitenkin tapahtuu. Jos lasketaan että porukassa on vaikkapa kolme työntekijää, tulee tästä 5 -10 tunnin lisäyksestä viikossa 15-30 tuntia lisää maksettavaa yritykselle. Koska kyseessä on "reissuhomma", tehdään yleensä pitkiä päiviä, joten jokainen lisätty tunti on siten 100% maksettavaa ylityötä joka vielä tuplaa maksettavan tuntimäärän.

Tämä ei ole ainoa tapaus jonka tiedän, vaan olen saanut tuttaviltani ja keskustellessani näistä asioista sama ilmiö on tullut esille. Olen myös itse ollut tuon tyyppisissä töissä ja silloinkin tunnit "muistettiin" hieman väärin. Omalla kohdallani se oli hankalaa, koska merkitsin tunnit sen mukaan mitä olin oikeasti tehnyt, ja silloin tehdyt tuntilaput ei täsmänneet. Jouduin sitten porukan painostuksesta (harjoittelija kun olin) merkitsemään samat tunnit kuin muutkin.

Käyttämällä Aikaleima-palvelua ei tätä tietenkään voi kokonaan estää, koska onhan mahdollista että leimaukset lähetetään hieman myöhemmin. Käytännössä kuitenkin on niin, että aina on tarkastuksen mahdollisuus, eli aloitus-/lopetusviesti lähetetään ajankohtana, jolloin ei ole työpaikalla, voi siellä olla esimies käymässä.

Palvelua voi myös käyttää siten, että alihankintayritys tekee urakan antaneen asiakkaan kanssa sopimuksen ja asiakas lähettää aloitus- ja lopetusviestit sen mukaan milloin urakan tekijät tulevat paikalle ja milloin lähtevät.

Käytetyn työajan seuranta on kuitenkin tärkeää, oli sitten tapaus mikä tahansa. Pyrittäessä parhaaseen mahdolliseen tulokseen, pitää pystyä seuraamaan panos/tuotos suhdetta ja se vaatii aina käytetyn työajan laskemisen. Oikeanlaisella seurannalla saadaan parannettua kilpailukykyä ja kannattavuutta. 

Viimeksi päivitetty ( 10.05.2008 )
 
Heinjoella KMK:n jäseniä
Ei ajajailmoituksia

Vuoden alusta: 0 ajokertaa.
Heinjoella muita kuskeja
Ei ajajailmoituksia

Vuoden alusta: 0 ajokertaa.
Hamulan radalla jäseniä
Ei ajajailmoituksia

Vuoden alusta: 0 ajokertaa.
Rovaniemen radalla jäseniä
Ei ajajailmoituksia

Vuoden alusta: 0 ajokertaa.
Lievestuoreen rata (KART)
Ei ajajailmoituksia

Vuoden alusta: 0 ajokertaa.
Lievestuoreen rata (MOTO)
Ei ajajailmoituksia

Vuoden alusta: 0 ajokertaa.
Ratainfo
Ei uusia viestejä
(aikaraja 2 vuorokautta)
Avainsana TEST:
Ei uusia viestejä
(aikaraja 2 vuorokautta)
Sivustolla
Sivustolla on 1 vieras